Elektronikus Nátrium és 

Fémhalogén Lámpa gyujtó


 

A nagynyomású nátrium és fémhalogén lámpákhoz szükséges
elektronikus gyújtók működése

 

A gyújtók a legkülönfélébb gyártmányú nagynyomású nátrium és fémhalogén lámpák biztonságos begyújtásához kiválóan alkalmas. A nagy energiájú gyújtóimpulzusokat a hálózati feszültség negatív és pozitív félperiódusában egyaránt biztosítják a lámpa számára. Ezáltal lehetővé válik az esetleg meleg lámpa mielőbbi visszagyújtása. Az impulzusok fázishelyzete 60°-90° és 240°-270°. A gyújtóimpulzusok impulzusszélessége ~1?s . A gyújtási idő az egyes típusoknál úgy lett megválasztva, hogy az alkalmazkodjon a lámpa teljesítményéhez és visszagyújtási idejéhez. Nátriumlámpákhoz szükséges gyújtók esetén a leállási idő 82 másodperc, kivéve az 1000W-os típust, mert ennél a teljesítménynél a biztos gyújtás csak 220 másodpercen belül történik csak meg. A fémhalogén lámpák gyújtási ideje meleg lámpák esetén jóval hosszabb így itt a 655 másodperces időzítés vált szükségessé. A gyújtók az időzítés letelte után készenléti állapotba kerülnek (nem bocsátanak ki gyújtóimpulzust). Ez abban az esetben lép fel, ha a fényforrás elöregedett vagy esetleg törött. A gyújtó újbóli működéséhez a hálózati feszültség megszűnésére és visszatérésére va szükség. A gyújtók házhőmérséklete max 95°C amelyet hosszú ideig képesek elviselni károsodás nélkül. A gyújtók csak megfelelő előtét (fojtótekercs) használatával csatlakoztathatók a lámpákhoz .


 

A PROGRAMOZHATÓ NÁTRIUM ÉS FÉMHALOGÉN GYÚJTÓK ELŐNYEI

  1.  
  2. A lámpagyújtási igényéneinek megfelelően programozható a gyújtási impulzuscsomagok mennyisége, ismétlődésük gyakorisága, időbeli eloszlásuk .
  3. Vannak lámpák melyek csak teljes kihűlés után indíthatóak újra (kb. 20 perc). Pillanatnyi áramszünet esetén ez indokolt lehet. Ilyen hosszú idő utáni automatikus újragyújtást csak a NAG-X programozható gyújtóval lehet megoldani.
  4. A programozott gyújtási impulzuscsomagok miatt a környezetnek átadott zavar töredékére csökken.
  5. A digitális gyújtó mérete, súlya lényegesen kisebb.
  6. A programozott gyújtás kíméli a lámpát.
  7. Egységnyi idő alatt 2-3-szor több gyújtóimpulzust biztosít.
  8. Kisebb a belső hőképződés, ezért kisebb a meghibásodási lehetőség.
  9. Hosszabb élettartam.
  10. A digitális vezérlésnek köszönhetően a beprogramozott gyújtási időzítések az öregedés ellenére pontosak maradnak